Kıymalı Yemekler Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kıymalı Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yemekler

Kıymalı yemekler, yöresel olarak birçok çeşide sahiptir. Ana yemeklerin başında köfte çeşitleri gelirken, sebze yemeklerinde de sıkça kıyma kullanılır. Kuşbaşı et yerine daha ekonomik ve pratik olan kıyma, sebze yemeklerinde ve köfteli sebze yemeklerinde zengin bir menü sunar. Kıymalı ana yemeklerin başında karnıyarık ve dolmalar gelir. Fırında köfte çeşitleri de oldukça popülerdir. Tencere yemeklerinde de tercihe göre kuşbaşı et yerine kıyma kullanılabilir.

Kıymalı Karnabahar Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane karnabahar
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 200 gr dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tane kesme şeker
  • Yarım limon suyu
  • Zeytinyağı
  • Yeteri miktarda tuz
  • İstenildiği ölçüde karabiber, pul biber

Kıymalı Karnabahar Yemeği Nasıl Yapılır?

Karnabahar, yapraklarından temizlenip bölünerek yıkanır. Yıkama işlemi derin bir kaba su ve sirke koyarak karnabaharı içerisinde 10-15 dakika bekletmekle yapılır. Bu yöntem tüm sebzelerin yıkanıp temizlenmesinde kullanılabilir. Derin bir tencereye su konup kaynatılır. Suya biraz limon ve tuz eklenir. Yıkanmış olan karnabahar kaynayan suya konur ve haşlanır. Tercihe göre karnabahar yemeği sebzeyi haşlamadan da yapılabilir. Haşlama işlemi sebzenin keskin kokusunu alacaktır. Haşlanan karnabahar süzülüp bir kenara alınır. Yemek yapılacak tencereye yeteri miktarda zeytinyağı dökülüp ocağa konur. Soğan doğranıp kavrulmaya başlanır. Sarımsaklar ve kıyma da eklenip kavrulmaya devam edilir. 1-2 dakika sonra domates salçası eklenip karıştırılır. Daha sonra tencereye 1 bardak su eklenir. Su kaynamaya başlayınca karnabaharlar eklenir. Tuz ve baharatlar eklenir. 1 adet kesme şekeri ve tercihe göre yarım limon suyu da eklenir. Yemeğin suyu karnabaharların üzerini geçmeyecek kadar ayarlanır. Orta ateşte pişirilir.

Kıymalı Tirit İçin Gerekli Malzemeler

  • 1-2 tane doğranmış, kurutulmuş pide yahut bazlama ekmek
  • 3 tane yumurta
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 avuç miktarı dana kıyma
  • 3 tane domates
  • 4 tane yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz
  • Reyhan

Kıymalı Ekmek Tiridi Nasıl Yapılır?

Soğan ve biberler yemeklik küçük küçük doğranır. Bir tencereye tereyağı konur ve doğranmış sebzeler kavrulmaya başlanır. Biberler sararmaya başlayınca kıyma ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Kıymalar rengini alıp çiğliği gittikten sonra küçük doğranmış domatesler eklenir. Domatesler suyunu çektiğinde üzerine yumurta kırılıp karıştırılır. Pul biber, tuz ve reyhan eklenir. Daha sonra tencerenin yarısına gelecek şekilde su konup kaynatılır. Kaynayan suya kuru ekmekler eklenir. Kurutulmuş olan ekmeklerin saçta pişirilen köy ekmekleri olması lezzet açısından önemlidir. Diğer somun ekmekler hemen yumuşayacağı için tirit için pek uygun değildir. Kaynayan sebzeli suyun içine atılan ekmekler 3 dakika kadar kaynatılır ve ocak kapatılır. Fazla bekletmeden ekmek tiridi ayran ile servis edilir.

Dalyan Köfte İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo köftelik kıyma
  • 1 tane soğan
  • 2 yemek kaşığı un (Tercihen galeta unu)
  • 1 tane yumurta
  • Bir miktar maydanoz
  • Tuz, pul biber ve kimyon

İç Harcı İçin

  • 1 bardak garnitür
  • 3 tane yumurta (Haşlanacak)

Dalyan Köfte Üzeri İçin

  • 1 tane yumurtanın akı
  • 1 su bardağı kadar su
  • 2 yemek kaşığı salça

Dalyan Köfte Nasıl Yapılır?

Köftenin harcını hazırlamak için bir kabın içine 1 tane soğan rendelenir. Kıyma, un, yumurta, ince doğranmış bir tutam maydanoz, tuz, kimyon, karabiber ve pul biber de eklenip yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemeler kıyma ile özleşene kadar yoğrulur. Hazır olan köfte harcını yaymak için masa ya da tezgâh üzerine alüminyum folyo serilir. Kıyma harcı folyo üzerine yayılır. 3 adet önceden haşlanmış yumurta, köftenin ortasına bütün olarak dizilir. Hazır garnitür yerine evde istenilen sebzeler küçük küçük doğranıp haşlanarak garnitür olarak kullanılabilir. Yumurtaların aralarına ve üzerine garnitür serpilir. Alüminyum folyonun bir ucu kaldırılarak köfte rulo yapılır. El yordamıyla bastırılarak düzgün ve malzemelerin birbirine yapışması sağlanır. Orta boy bir fırın tepsisi ya da borcam yağlanıp köfte içine konur. Yumurtanın beyazı çırpılıp dalyan köftenin üzerine sürülür. Bu işlem köftenin pişerken açılıp dağılmamasını sağlar. Bir kâsede domates salçası 1 bardak suyla karıştırılır. Hazırlanan sos köftenin üzerine dökülüp fırına verilir. 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirilir. Fırından alınan dalyan köfte, 2 parmak kalınlığında dilimlenip servis edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Fırında Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri