Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber dolması, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve birçok kişinin severek tükettiği bir yemektir. Türk mutfağında biber dolması; zeytinyağlı, etli, peynirli, fırında ve kıymalı olmak üzere çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Hatta bazı yörelerde bulgur ve mercimekle yapılan tariflere de rastlanmaktadır.

Biber dolması, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yapılmakta ve yüksek miktarda C ve B6 vitamini içermektedir. Sağlığa saymakla bitmeyecek kadar çok faydası olan bu yemeğin, yeşil renginin yanı sıra sarı, kırmızı ve turuncu renklerde olan dolmalık biber çeşitleri de bulunmaktadır. Biber dolması yaparken, yemeğinizin lezzetli olmasını ve herkes tarafından beğenilmesini istersiniz. Eğer daha farklı ve güzel bir tat arıyorsanız, kıymalı biber dolmasını denemenizi öneririm. Klasik Türk lezzetlerinden biri olan kıymalı biber dolması, küçükten büyüğe herkesin severek yiyebileceği ve misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir yemek çeşididir. Yapımı biraz zaman alsa da, mükemmel lezzeti tattığınızda buna değdiğini göreceksiniz. Bugün ne pişirsem diye düşünenler için işte size muhteşem bir akşam yemeği önerisi. Üstelik dolma biberin içindeki pirinçler tane tane olacaktır.

Kıymalı Biber Dolması Malzemeleri

  • 1 kilogram dolmalık biber
  • 500 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet dereotu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Kıymalı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle dolmalık biberlerin sap kısımlarını, kenar kısmından elinizle bastırarak dikkatlice çıkarın. Bütün biberler için aynı yöntemi uygulayıp içlerini temizledikten sonra biberleri bol suyla yıkayın ve suyunu süzmesi için bir süzgecin üzerine alın. Domatesleri yıkayıp dolma biberlerinin ağız kısmını kapatacak büyüklükte dilimleyerek hazırlayın. Daha sonra dereotunu ince doğrayın.

Ardından, doğradığınız dereotunu ve kıymayı derin bir kabın içine alın. Kabın içine tuz ve baharatları ilave edin. Daha sonra pirinci de ekleyin. Kuru soğanı kabuklarını soyup yemeklik doğrayarak karışıma ilave edin. Sıvı yağın yarısını, domates ve biber salçasını da ekleyip iyice karıştırın. Dolma biberlerin iç harcı hazır olduğunda, biberleri tek tek bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurmaya başlayın. Dolmalık biberlerin içini doldururken harcı bastırmadan ve üst kısımlarında pirinçlerin piştiğinde şişeceğini hesaba katarak bir parmak boşluk bırakarak doldurun. Dilimlediğiniz domatesleri biberlerin ağızını kapatacak şekilde yerleştirin ve biberleri dik olacak şekilde tencerenize yan yana dizin.

Biberleri doldurduktan sonra tencerenin içindeki biberlerin üzerine gelmeyecek şekilde, ara kısımlarına yaklaşık 6 su bardağı su ve geriye kalan sıvı yağı ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını açın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte biberler yumuşayana kadar pişirin. Yemeğinizi yarım saat dinlendirdikten sonra servis tabaklarına alıp yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz. İşte size harika bir akşam yemeği.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni