Kıymalı Gözleme Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kıymalı Gözleme Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Gözleme

Kıymalı gözleme, sabah kahvaltılarında ve öğle yemeklerinde oldukça fazla tüketilen, Anadolu'ya özgü bir yemek türüdür. Yapılışı oldukça zahmetli olan bu lezzet, yüzyıllardan bu yana ülkemizde sıkça yapılmaktadır. Kıymanın baharatlarla bütünleşmesi ve sıcak odun ateşinde pişen hamurun birleşimi ile ortaya çıkan bu lezzet, damaklara hitap eden oldukça güzel bir tattır. Bugün sizlerle birlikte kıymalı gözlemenin yapılışını paylaşacağız.

Kıymalı Gözleme Malzemeleri

İç Malzemeleri

  • 400 gram orta yağlı iri kıyma
  • 2 baş iri doğranmış kuru soğan
  • Karabiber, tuz, kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Hamuru İçin

  • 1,5 kilogram un
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Hamurun ihtiyacı kadar göz kararı su
  • Tereyağı

Kıymalı Gözleme Nasıl Yapılır?

Bir karıştırma kabı içerisine un koyulduktan sonra üzerine yukarıda belirtilen ölçülerde yoğurt, sıvı yağ ve tuz eklenir. Bir kaşık yardımı ile yoğurdun hamurun içerisinde yayılması sağlanır. Ardından göz kararı su eklenir ve hamurun tam anlamıyla kıvam alması sağlanır. Eğer su eklendikten sonra hamur hala kıvam almamışsa, biraz daha su eklenir. Eğer su fazla konulmuş ve hamur cıvık hale gelmişse, biraz un eklenerek denge sağlanır. Tüm malzemeler iyice karışıp hamur kıvamına geldikten sonra, hamurun mayalanması amacıyla üzerine temiz bir bez örtülerek bir saat kadar dinlenmeye bırakılır. Bu arada iç malzemeler hazırlanır.

Orta boy bir tencere içerisinde bir tutam tereyağı eritilir. Tereyağı kızınca üzerine orta yağlı kıyma eklenerek biraz kavrulur. Kıyma kavrulurken tezgah üzerinde soğan iri doğranarak kıymanın üzerine eklenir. Soğan ve kıyma bütünleşince üzerine karabiber, tuz, kırmızı biber ve sıvı yağ eklenir. Bir süre sonra baharatlarla bütünleşen kıyma tam anlamıyla kavrulur.

Dinlenen hamur limon büyüklüğünde yuvarlak hale getirilir ve oklava veya merdane yardımı ile iyice açılır. Açılan hamurun üzerine daha önce kavurduğumuz kıyma döküldükten sonra, yarım daire şeklinde kapatılır. Kapatıldıktan sonra fazla gelen hamur bir çay tabağı yardımı ile kesilerek hilal biçiminde hazırlanır. Daha önceden ısıtılmış saç ocağına yerleştirilir. Burada ön yüzü 3 dakika kadar piştikten sonra gözlemenin diğer tarafı çevrilir ve iki yüzüne de pişerken tereyağı sürülür. Akabinde pişmesi tamamlanan gözleme bir servis tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Timurhan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kıymalı gözleme yaparken hamurun kıvamını nasıl ayarlıyorsunuz? Suyun miktarını göz kararma ile mi belirliyorsunuz yoksa belli bir ölçü kullanıyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Timurhan,

Kıymalı gözleme yaparken hamurun kıvamı çok önemli. Genellikle hamur yaparken su miktarını göz kararma ile belirliyorum, ancak ortalama bir ölçü vermek gerekirse, 4 su bardağı una yaklaşık 1,5 su bardağı su ekliyorum. Tabii bu oran, unun cinsine ve kalitesine göre değişebilir. Hamurun ele yapışmayacak ama çok da sert olmayacak bir kıvamda olması gerekiyor. Su miktarını azar azar ekleyerek kıvamı kontrol edebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kapuska Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Kapuska Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri