Kıymalı Gül Böreği Börekler, beş çaylarında, kadın oturmalarında ve akşam yemeklerinde önemli bir yere sahiptir. Kıymalı gül böreği, hazır yufka ile yapılan en lezzetli börek çeşitlerinden biridir. İsteğe bağlı olarak evde hamur yoğurularak da yapılabilir, ancak pratiklik açısından hazır yufka tercih edilebilir. Konuklarınıza klasik börek çeşitlerinden ziyade farklı görünümlü bir börek sunmak isterseniz, kıymalı gül böreği tarifini kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Çıtır çıtır ve oldukça lezzetli olan bu böreğin tadına konuklarınız bayılacak. Kıymalı Gül Böreği Malzemeleri
İç Harcı İçin
Böreğin Üzeri İçin
Kıymalı Gül Böreği Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle kuru soğanı ince ince doğrayın. Geniş bir tencerede sıvı yağı ısıtın ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyip, topaklanmaması için sürekli karıştırarak kavurun. Kıyma iyice kavrulduktan sonra, ince kıyılmış maydanozları ekleyin ve karıştırarak ocaktan alın. Karışım soğurken, yufkaların üzerine sürmek için bir kâsede süt ve sıvı yağı karıştırın. Bir yufkayı tezgâha serin ve üzerine süt ve yağ karışımını her yerine eşit olacak şekilde sürün. Yufkayı bıçakla dört eşit parçaya bölün. Üçgen şekildeki parçaların geniş tarafına soğumuş kıymalı harçtan koyun. Kenarlarını kapatarak rulo şeklinde sarın ve yufkayı kendi etrafında dolayarak gül şekli verin. Bu işlemi tüm yufka parçaları için tekrarlayın ve gül şeklindeki börekleri yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Bir kâsede yumurta ve sıvı yağı karıştırın. Bu karışımı böreklerin üzerine fırça yardımıyla sürün. Üzerine susam ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, böreklerin üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri fırından çıkarın ve 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun. |