Kıymalı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Kıymalı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sodalı Börek

Hamur işleri denildiğinde ilk akla gelen şey börektir. Börek denildiğinde ise kıymalı veya peynirli börek akla gelir. Biz bayanlar börek çeşitlerine her gün başka bir boyut kazandırmakta üstümüze yoktur. Birçoğumuz hamur açıp birbirinden lezzetli börekler yapabiliriz. Ancak bazılarımız hamur açmayı pek beceremediğimiz için hazırladığımız böreklerin el açması börekleri aratmaması için farklı yöntemler deneriz. Kimimiz yumuşacık börek severken kimimiz de çıtır çıtır börek severiz. Kıymalı sodalı börek, çıtır çıtır börekler arasında iyi bir örnektir. Kıymalı sodalı böreği bazılarımız tek tek tepsiye sererek hazırlar, bazılarımız da rulo şeklinde sararak hazırlar. Rulo şeklinde hazırlanmış börek daha çıtır çıtır olurken, tepsiye kat kat dizilmiş olan biraz daha yumuşak olur. Bu, kişinin damak zevkine göre yapacağı bir şeydir. Ayrıca kıymalı sodalı böreği çay saatlerinde çayın yanında keyifle ikram edebileceğiniz gibi akşam yemeklerinde çorbadan sonra veya ana yemekten sonra ara sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Doyurucu ve oldukça da besleyici bir börek çeşididir. Çocuklarımız için de iyi bir alternatif olan bu böreğin tarifini sizlerle paylaşıyorum. Deneyen herkesin beğeneceğini ve sevdiklerine keyifle sunacağından eminim, bu nedenle denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Kıymalı Sodalı Börek İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet hazır yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe soda (maden suyu, sade olanından)

Kıyma Harcı İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (isteğe göre sıvı yağ)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için yumurta sarısı ve susam

Kıymalı Sodalı Börek Nasıl Yapılır?

Sodalı kıymalı börek için ilk olarak kıymalı harcını hazırlamakla başlıyoruz. Kıymalı harç için yanmaz bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı veya isteğinize göre sıvı yağı koyup içine kabuklarını soyup yıkadığımız kuru soğanları küp küp doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından pembeleşen soğanların içine kıymayı ekleyip kıyma sulanıp suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. Kavurduğumuz kıymanın içine tuz ve karabiberi ekliyoruz. Son olarak da yıkayıp ince ince kıydığımız maydanozları ekleyip karıştırıyoruz ve ocaktan indiriyoruz. Kıyma harcı bir kenarda hafif soğurken biz bir yandan böreğin sodalı sosunu hazırlıyoruz.

Ayrı bir yerde küçük bir kasenin içine süt, soda ve sıvı yağı koyup iyice çırpıyoruz. Daha sonra yufkayı düz bir zemine serip üzerine hazırladığımız sodalı sostan sürüyoruz. Daha sonra yufkanın bir ucundan tutup diğer ucuna doğru katlayarak üçgen şekli almasını sağlıyoruz. Ardından yufkanın katlanmış orta kısmına kıymalı harçtan seriyoruz. Kıyma koyduğumuz yerden başlayıp ucuna doğru rulo şeklinde sarıyoruz. Daha sonra sardığımız böreği dilediğimiz uzunlukta kesiyoruz. Kestiğimiz kıymalı sodalı böreği yanmaz kağıt serdiğimiz fırın tepsisine tek tek diziyoruz. Ardından bütün malzemeler bitinceye kadar bu işleme devam ediyoruz. Genelde bir miktar sos artıyor, bu sosu tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine kaşık yardımı ile gezdirebiliriz. Daha sonra hazırladığımız böreği buzdolabında yaklaşık iki saat dinlendiriyoruz. İki saatin bitiminde böreği fırından alıp üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. Ardından önceden ısıttığımız 180 derece fırında çıtır çıtır kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Hazırladığımız kıymalı sodalı böreği sıcak olarak ayran veya çay eşliğinde servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni