Fırında Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Fırında Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Börek

Hiç kuşkusuz, buğday ve un Türk mutfağında en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Besleyici ve tok tutma özelliği sebebiyle börekler, sofralarımızın en çok aranan lezzetlerinden biridir. Börek ve hamur işleri, bugünkü pratikliğine kavuşmadan önce çeşitleri de ona göre şekillenmişti. Sac üzerinde pişirilen bazlamalar ve yufkalar en çok tercih edilen hamur çeşitleriydi. Kül üzerinde pişirilen külbastı böreklerin lezzetinin çok farklı olduğunu tadanlar bilir. Elde açılan kol börekleri ve 5-8 kat döşenen yufka ile hazırlanan kıymalı, peynirli, patatesli ve ıspanaklı tepsi böreklerinin lezzeti hiçbir şeyle kıyaslanamaz.

Tepsi börekleri, farklı şekillerde ve farklı iç malzemeler kullanılarak, genel olarak basit hamurlarla hazırlanmış yufkalarla yapılabilmektedir. Günümüzde, hazır yufka ve elektrikli fırınların devreye girmesiyle börekler, eskiye nazaran biraz da olsa lezzet kaybına uğramıştır. Evde hazırlanan yufkalar ise eski tatları yakalamakta bir nebze başarılıdır.

Kısaca, börek yapma tekniği, açılmış yufkaların çeşitli sıvı karışımlarla ıslatıldıktan sonra aralarına yine çeşitli malzemelerden hazırlanan içler koyulması ve tepsilere döşenmesi suretiyle yapılır. Bu çeşitlerin içinde yer alan tepsi böreğimizin tarifi aşağıdadır.

Fırında Kıymalı Tepsi Böreği İçin Malzemeler

İçindekiler
  • 180 gr tereyağı
  • 6 adet yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • Arzu edilirse üzeri için çörek otu ve susam

Harcı İçin Malzemeler
  • 500 gr kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 demet maydanoz
  • Damak tadınıza göre yeterli miktarda tuz ve karabiber

Nasıl Yapılır?

Harcı hazırlamak için tereyağını eritiniz. Ardından yağ kızarmaya başlayınca doğradığınız soğanları ilave ediniz. Sık sık karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar pişmesini sağlayınız. Tencereye kıymayı ilave edip kapağını kapatınız. Kıymayı birkaç dakika arayla karıştırarak kavrulmasını sağlayın. Tuzunu ve karabiberini ilave edin ve ardından bir kez daha karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin ve tavayı ocaktan alın. Harcımız ılıyınca maydanozu ilave edip karıştırın ve bir kenara alın.

Fırın tepsinizin içini yeteri miktarda tereyağı ile eşit şekilde yağlayınız. Yufkaların yarısını yağlanmış tepsiye kat kat, aralarına süt, yumurta ve tereyağından yaptığınız karışımı sürerek yerleştiriniz. Harcı yayarak yufkaların üzerine serin, ardından kalan yufkaları aynı şekilde üstüne yerleştiriniz. Üzerine yumurta sarısını sürünüz ve susam veya çörek otunu serpin. Önceden 200 derece ısıttığınız fırının orta kısmında 20 dakika, daha sonra üst kısımda 5 dakika pişirin. Hafif soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Çeşitleri Nelerdir?

Kıyma Çeşitleri Nelerdir?

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıyma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kıyma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri