Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Börek, Börek yoğurulup dinlendirilen hamurun ya da yufka içerisine ıspanak, peynir ve kıyma harcı konularak çeşitli şekillerde pişirilen hamur işine börek denir. Kol böreği ya da kıymalı börek olarak adlandırılan yoğurulmuş hamur yerine hazır yufka tercih edilerek yapılan tepsi böreği gerçekten herkesin parmaklarını yiyecek seviyede lezzetli bir börek çeşididir. Yapılan bu enfes böreğin ismi değişebilmektedir tepside dolama börek olarak da bilinmektedir. Yapılan böreğin isminin pek de bir önemi yok börek yapımında kullanacağınız kıyma biraz yağlı olursa böreğiniz daha yumuşak daha lezzetli olacaktır. Kıymalı börek tarifi aslında herkesin bildiği oldukça basit, basit olduğa kadar zahmetsiz bir o kadarda enfes bir lezzettir. Böreğin hamurunu el açması hamur olarak hazırlayabilsek daha da güzel olacaktır ama bu tarifte yufkayı tercih ederek kıymalı böreği hazırlayalım.


Kıymalı Börek İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 adet çiğ ya da pişmiş yufka

Sosu için

  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 tam dolu yemek kaşığı sert yoğurt (Süzme ya da camız yoğurdu)

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt

İç Harcı için
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 300-350 gram yağlı dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy büyüklüğünde kuru soğan
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 demet maydanoz

Kıymalı Börek Nasıl Yapılır?

Enfes lezzetli börek yapımı için ilk önce yapılacak olan işlem iç malzemeyi hazırlamak olacaktır. İç harcı hazırlamak için yanmaz teflon tava içerisinde yağlı dana kıymayı rengi dönüp suyunu çekene kadar iyice kavurun daha sonra suyunu çeken kıyma içerisine ince, ince kıyılmış olan maydanozu ve kuru soğanı ekleyerek sıvı yağını da dökerek iyice kavurun. Kavrulmakta olan kıyma içerisine teker, teker bütün baharatları ekleyelim önce tuzu sonra karabiberi sonrasında ise pul biberi ekleyip iyice kavuralım. Daha sonrasında yufkalardan bir tanesini alarak ikiye bölelim böreğin yumuşak olması için bütün sos malzemelerini bir kâse içerisine alarak iyice çırpın ikiye ayırmış olduğunuz yufkanın yarısını ay şeklinde masa ya da tezgâh üzerine sererek hazırlamış olduğunuz sostan bir ya da iki kaşık alarak yufkanın içine dökerek kullandığınız kaşık ya da fırçanın arka yüzü ile yufkaya her tarafına eşit gelecek şekilde iyice sosu sürün. Kıymayı yufkanın geniş tarafına bol miktarda koyarak yufkayı rulo şeklinde sararak ruloyu bir ucundan tutarak iç tarafa doğru kıvırın.

Böreği pişireceğiniz tepsiyi yağlayarak tepsinin orta kısmına dikkatli bir şekilde yerleştirin diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayarak sos ile harçtan koyarak rulo yapın bu sefer de tepsinin ortasına yerleştirmiş olduğunuz yufkanın kenarından çevirerek döndürün. Her bir yufkayı bu şekilde sararak bitirin sarma işlemi bittikten sonra böreğin üzerine 2 kaşık yoğurtla 1 adet yumurtayı iyice çırparak iyice sürün. Böreğin üstüne isteğe bağlı çörek otu ya da susam serpiştirerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin pişen böreği tadını ve lezzetini daha iyi almanız için böreği ılık servis yapmanız daha iyi olacaktır.

Afiyet Olsun.

Kıymalı Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yoğurtlu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yoğurtlu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Patates Oturtma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patates Oturtma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Karnıbahar Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Karnıbahar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri