Fırında Kıymalı Makarna Fırında kıymalı makarna, ülkemizin pek çok yöresinde yapılabilen popüler bir yemektir. Spesifik olarak bir yöreye ait değildir ancak özellikle Batı bölgelerinde daha sık tercih edilmektedir. Sunumu şık ve lezzetli bir tarif arayanlar için ideal bir seçenektir. Misafirlerine farklı bir sunum yapmak isteyenler ve günlerinde çeşitli alternatifler sunmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Tek çeşit ile doyurucu bir yemek hazırlamak isteyenler için de uygun bir alternatiftir. İçerisinde peynir ve kıyma bulunduğu için sade ve soslu makarnalara göre daha doyurucudur. Ayrıca, et ve peynir yemeyen çocuklara bu besinleri fark ettirmeden yedirmenin güzel yöntemlerinden biridir. Makarna sevmeyenler için de alternatif oluşturmaktadır. Yanında komposto ile servis edildiğinde oldukça lezzetli bir yemek olacaktır. İçerisinde bulunan peynir ve kıyma, kalori oranını artırmakla birlikte lezzetini de kat kat artırmaktadır. Dilimlenerek yenmesi sayesinde çocukların da ilgisini çekmektedir. Şekilli kalıplarla kesildiğinde çocukların ilgisini daha fazla çekebilecek bir yemek haline dönüşecektir. İsteğe göre baharatlarla zenginleştirilebilecek bir yemektir. Fırında Kıymalı Makarna Malzemeleri
Beşamel Sos İçin Malzemeler
Kıymalı Harç İçin Malzemeler
Fırında Kıymalı Makarna Nasıl Yapılır? Öncelikle, makarnanın haşlanacağı derin tencere ocağa alınır ve içerisine yeteri kadar su ve tuz eklenir. Su kaynayınca, makarnalar ilave edilir ve yumuşayana kadar haşlanır. Makarnalar yumuşayınca süzgece alınır ve soğuk su ile durulanır. Makarna süzülürken, başka bir tencerede küçük doğranmış soğanlar ve sarımsak, sıvıyağ eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kıyma eklenip 3-4 dakika kadar kavrulur. Rendelenmiş domates ve salça eklenip karıştırılır. Su eklenir ve su çekene kadar pişirilir. Tuz ve baharatlar eklenip ocaktan alınır. Beşamel sos için, margarin ve un bir tencerede orta ateşte unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Unun kokusu çıkınca süt yavaş yavaş eklenir ve karıştırılarak kıvam alana kadar pişirilir. Tencerenin altı kapatılır. Geniş bir kapta makarna, beşamel sos ve beyaz peynir homojen bir şekilde karıştırılır. Bu karışımın yarısı fırın kabına konulur ve yayılır. Üzerine kıymalı harç yayılır. Kalan makarna karışımı kıymalı harcın üzerine serilir. Üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra dilimlenerek komposto ile servis edilir. Afiyet olsun. |