Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Patlıcan, Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan fırında kıymalı patlıcan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Gaziantep yöresinde misafirler ağırlanırken sürekli yapılan bir ana yemek olan fırında kıymalı patlıcan yapımı oldukça meşakkatlidir. Kıvamı, kıyma ve baharat dengesi fırında kıymalı patlıcan için oldukça önemlidir.


Fırında Kıymalı Patlıcan malzemeleri

  • 6 adet orta boy patlıcan,
  • 500 gram kıyma,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 3 adet kuru soğan,
  • 4-5 adet sivri biber,
  • 5,6 diş çekilmiş sarımsak,
  • 2 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • Karabiber, tuz ve pul biber

Fırından Kıymalı Patlıcan Nasıl Yapılır?


Bir tava içerisine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ konularak kısık ateşte kızması beklenir. Bu arada ince ince doğramış olduğumuz soğanlar kızaran yağın üzerine dökülür. Soğanlar tava içerisinde hafif hafif pembeleşince bu defa üzerine orta yağlı kıymamız dökülerek soğanla iyice karıştırılır. Bu arada biberlerimiz ince ince kıyılarak kıymamızın içine atılır. Soğan, kıyma ve biberler tam anlamıyla karışınca bu defa karabiber, tuz, pul biber eklenir. Baharatlar tam anlamıyla karışıma tadını verince bu defa ezilen sarımsaklar karışımın içine atılarak kıyma karıştırılmaya devam edilir. Malzemeler suyunu çekmeye başlayınca domatesler rendelenerek karışım içine eklenir. Bir müddet daha pişince karışımımız tezgâhın üzerine dinlenmeye alınır.

Bu arada patlıcanların kabukları paçalı şekilde doğranır ve ortası kıyma malzemesini eklemek amacıyla hafiften boşaltılır. Bu arada patlıcanın biraz ölmesi amacıyla az miktar sıvı yağında her tarafı kızartılır. Kızartılan bu patlıcanlar yıkandıktan sonra kâğıt havlu ile kurulamaya dikkat edilmelidir. Kızaran patlıcanların içerisine kıyma malzemesi konularak bir tepsiye patlıcanların tamamı dizilir. Akabinde 2 kaşık kadar domates salçası su ile karıştırılarak patlıcanların üzerine güzelce dökülür. Son olarak 180 derecelik fırına sürülen kıymalı patlıcanlar yaklaşık olarak yarım saat kadar pişirilir. Pişen patlıcanlar bir servis tabağına alınarak üzerine ince kıyılan maydanozlar eşliğinde servis edilir.

Afiyet olsun.

Fırında Kıymalı Patlıcan Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patates Tarifi ve Malzemeleri