Fırında Kıymalı Patlıcan, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gaziantep yöresinde misafir ağırlarken sıkça yapılan bu ana yemek, oldukça lezzetlidir. Yapımı zahmetli olsa da, kıvamı, kıyma ve baharat dengesi fırında kıymalı patlıcan için oldukça önemlidir. Fırında Kıymalı Patlıcan Malzemeleri
Fırında Kıymalı Patlıcan Nasıl Yapılır? Bir tava içerisine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ konularak kısık ateşte ısınması beklenir. Bu arada ince ince doğradığımız soğanlar kızaran yağın üzerine dökülür. Soğanlar tava içerisinde hafif pembeleşince üzerine orta yağlı kıyma eklenir ve soğanla iyice karıştırılır. Bu arada biberler ince ince kıyılarak kıymanın içine atılır. Soğan, kıyma ve biberler tam anlamıyla karışınca karabiber, tuz ve pul biber eklenir. Baharatlar tam anlamıyla karışıma tadını verince ezilen sarımsaklar karışıma eklenir ve kıyma karıştırılmaya devam edilir. Malzemeler suyunu çekmeye başlayınca rendelenmiş domatesler karışıma eklenir. Bir müddet daha pişirilir ve karışım tezgâhın üzerine dinlenmeye alınır. Bu arada patlıcanların kabukları alacalı şekilde soyulur ve ortası kıyma malzemesini eklemek amacıyla hafifçe boşaltılır. Patlıcanların biraz yumuşaması için az miktar sıvı yağda her tarafı kızartılır. Kızartılan patlıcanlar yıkandıktan sonra kâğıt havlu ile kurulanmalıdır. Kızaran patlıcanların içerisine kıyma malzemesi konularak bir tepsiye dizilir. Akabinde 2 kaşık kadar domates salçası su ile karıştırılarak patlıcanların üzerine güzelce dökülür. Son olarak 180 derecelik fırına sürülen kıymalı patlıcanlar yaklaşık olarak yarım saat pişirilir. Pişen patlıcanlar bir servis tabağına alınarak üzerine ince kıyılmış maydanozlar eşliğinde servis edilir. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Fırında kıymalı patlıcan yemeğini daha zengin ve lezzetli hale getirmek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
|
Fermend
12 Temmuz 2024 CumaPatlıcanlarının kabuklarını alacalı şekilde soyarken ince mi bırakmalıyım yoksa kalın mı? Ayrıca, kıymalı harcı patlıcanların içine eklerken tam olarak ne kadar doldurmalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Fermend,
Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyarken ince bırakmanı tavsiye ederim. Bu, patlıcanların hem daha estetik görünmesini sağlar hem de pişerken daha kolay yumuşamalarına yardımcı olur. Kıymalı harcı eklerken ise patlıcanların içini tamamen doldurmalısın, ancak üzerinde hafif bir bombelik bırakmak daha iyi olur. Bu şekilde hem daha lezzetli hem de görünüş olarak daha güzel bir sonuç elde edersin. Afiyet olsun!