Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Patlıcan, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gaziantep yöresinde misafir ağırlarken sıkça yapılan bu ana yemek, oldukça lezzetlidir. Yapımı zahmetli olsa da, kıvamı, kıyma ve baharat dengesi fırında kıymalı patlıcan için oldukça önemlidir.

Fırında Kıymalı Patlıcan Malzemeleri

  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 500 gram kıyma
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet kuru soğan
  • 4-5 adet sivri biber
  • 5-6 diş çekilmiş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber, tuz ve pul biber

Fırında Kıymalı Patlıcan Nasıl Yapılır?

Bir tava içerisine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ konularak kısık ateşte ısınması beklenir. Bu arada ince ince doğradığımız soğanlar kızaran yağın üzerine dökülür. Soğanlar tava içerisinde hafif pembeleşince üzerine orta yağlı kıyma eklenir ve soğanla iyice karıştırılır. Bu arada biberler ince ince kıyılarak kıymanın içine atılır. Soğan, kıyma ve biberler tam anlamıyla karışınca karabiber, tuz ve pul biber eklenir. Baharatlar tam anlamıyla karışıma tadını verince ezilen sarımsaklar karışıma eklenir ve kıyma karıştırılmaya devam edilir. Malzemeler suyunu çekmeye başlayınca rendelenmiş domatesler karışıma eklenir. Bir müddet daha pişirilir ve karışım tezgâhın üzerine dinlenmeye alınır.

Bu arada patlıcanların kabukları alacalı şekilde soyulur ve ortası kıyma malzemesini eklemek amacıyla hafifçe boşaltılır. Patlıcanların biraz yumuşaması için az miktar sıvı yağda her tarafı kızartılır. Kızartılan patlıcanlar yıkandıktan sonra kâğıt havlu ile kurulanmalıdır. Kızaran patlıcanların içerisine kıyma malzemesi konularak bir tepsiye dizilir. Akabinde 2 kaşık kadar domates salçası su ile karıştırılarak patlıcanların üzerine güzelce dökülür. Son olarak 180 derecelik fırına sürülen kıymalı patlıcanlar yaklaşık olarak yarım saat pişirilir. Pişen patlıcanlar bir servis tabağına alınarak üzerine ince kıyılmış maydanozlar eşliğinde servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Fırında kıymalı patlıcan yemeğini daha zengin ve lezzetli hale getirmek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Patlıcanları tuzlu suda bekleterek acısının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Servis sırasında üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyerek fırında erimesini sağlayabilirsiniz.
  • Yanında pilav veya yoğurt ile servis ederek daha doyurucu bir öğün oluşturabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fermend

12 Temmuz 2024 Cuma

Patlıcanlarının kabuklarını alacalı şekilde soyarken ince mi bırakmalıyım yoksa kalın mı? Ayrıca, kıymalı harcı patlıcanların içine eklerken tam olarak ne kadar doldurmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fermend,

Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyarken ince bırakmanı tavsiye ederim. Bu, patlıcanların hem daha estetik görünmesini sağlar hem de pişerken daha kolay yumuşamalarına yardımcı olur. Kıymalı harcı eklerken ise patlıcanların içini tamamen doldurmalısın, ancak üzerinde hafif bir bombelik bırakmak daha iyi olur. Bu şekilde hem daha lezzetli hem de görünüş olarak daha güzel bir sonuç elde edersin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri