Kıymalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kıymalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Ispanaklı Börek, Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kıymalı ıspanaklı börek oldukça faydalı bir besindir. Yapılması ve tarifi oldukça pratik olan bu lezzet özellikle çocuklar tarafından severek tüketilen bir lezzettir. İçerisinde bulunan ıspanak ve kıyma oldukça doyurucu özelliğe sahiptir. Bugün sizlerle özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kıymalı ıspanaklı böreğin tarifini paylaşacağım.


Kıymalı Ispanaklı Börek Malzemeleri



Hamuru için

  • 1 kilogram un,
  • 1 çay bardağı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • Yeteri kadar su,

İç Malzemeleri için

  • 2 deste ıspanak,
  • 300 gram orta yağlı kıyma,
  • 2 büyük baş soğan,
  • Bir tutam tuz ve karabiber,
  • Tereyağı,

Sos Malzemeleri için
  • Yarım su bardağı yoğurt,
  • 2 adet yumurta,
  • Yarım su bardağı kadar sıvı yağ,
  • Çörek otu,

Kıymalı Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

Bir kap içerisine konulan unun içerisine yukarıda belirtilen ölçeklerdeki yoğurt, tuz, sıvı yağı ve su eklenerek güzelce karıştırılır. Hamurumuz su ile iyice bütünleştikten sonra iyice mayalanması amacıyla üzerine temiz bir bez ile kapatılarak üzeri örtülür. Akabinde bu arada iç malzemeleri hazırlanır. İyice yıkanarak topraktan arındırılan ıspanak ve kuru soğan ince ince kıyılarak bir kap içerisine alınır. Orta boy bir tavanın içerisine bir kaşık kadar tereyağı eklenir. Tereyağı kızınca üzerine üzerine orta yağlı kıyma eklenir. Kıyma yağını vermeye başlayınca daha önce doğradığımız kuru soğan ve ıspanak eklenir. Soğan ve ıspanak kıyma içerisinde ölmeye başlayınca üzerine karabiber ve tuz eklenerek karışımın baharatların özünü çekmesi amacıyla beş dakika kadar pişirilir. İçimiz piştikten sonra tezgâha alınarak bekletilir.

Daha önce dinlenen hamurumuz büyük büyük top yumakları haline getirilir. Bir oklava veya merdane yardımıyla açılarak daha önce sıvı yağı ile altı yağlanan tepsinin üzerine yayılır. Hamurun üzerine kıymalı ıspanak yayılır. Üzerine bir kat daha hamur serilir ve tekrar içimiz yayılır. En son olarak da bir kat daha hamur eklenerek elimiz yardımıyla tepsinin içerisine bastırılır.

Kıymalı ıspanak böreğimiz hazırlanması tamamlanarak bir bıçak yardımıyla kare kara doğranır. Üzerine bir kâse içerisinde bulunan yoğurt, yumurta ve sıvı yağı eklenerek iyice çırpılır ve bir yumurta fırçası yardımıyla fırınlanmadan önce hamurun üst bölgesinin kırmızı ve çıtır olması amacıyla sürülür. Kıymalı ıspanaklı böreğimizin daha lezzetli olması amacıyla üzerine bir tutam çörek otu dökülür. Akabinde 180 derecelik fırında yarım saat kadar pişirilir. Pişen kıymalı ıspanaklı böreğimiz iki dilim alınarak servis tabağına dizilerek sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun.

Kıymalı Ispanaklı Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni