Kıymalı Ispanaklı Börek Kıymalı ıspanaklı börek, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olup oldukça faydalı bir besindir. Yapımı pratik olan bu lezzet, özellikle çocuklar tarafından severek tüketilen bir alternatiftir. İçerisinde bulunan ıspanak ve kıyma oldukça doyurucu özelliklere sahiptir. Bugün sizlerle, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kıymalı ıspanaklı böreğin tarifini paylaşacağım. Kıymalı Ispanaklı Börek Malzemeleri Hamuru İçin
İç Malzemeleri İçin
Sos Malzemeleri İçin
Kıymalı Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır? Bir kap içerisine konulan unun içerisine yukarıda belirtilen ölçülerdeki yoğurt, tuz, sıvı yağ ve su eklenerek güzelce karıştırılır. Hamur, su ile iyice bütünleştikten sonra mayalanması amacıyla üzerine temiz bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Bu sırada iç malzemeleri hazırlanır. İyice yıkanarak topraktan arındırılan ıspanak ve kuru soğan ince ince kıyılarak bir kap içine alınır. Orta boy bir tavada tereyağı eritilir. Tereyağı kızarınca orta yağlı kıyma eklenir. Kıyma yağını bırakmaya başladığında, önceden doğradığımız kuru soğan ve ıspanak eklenir. Soğan ve ıspanak, kıyma içerisinde pişmeye başladığında üzerine karabiber ve tuz eklenerek karışımın baharatları özümsemesi amacıyla beş dakika kadar pişirilir. İç harç piştikten sonra tezgâha alınarak soğumaya bırakılır. Dinlenen hamur, büyük büyük top yumakları haline getirilir. Bir oklava veya merdane yardımıyla açılarak, önceden sıvı yağ ile altı yağlanan tepsiye yayılır. Hamurun üzerine kıymalı ıspanak yayılır. Üzerine bir kat daha hamur serilir ve tekrar iç harç yayılır. Son olarak bir kat daha hamur eklenerek elimizle tepsinin içine bastırılır. Kıymalı ıspanaklı börek hazırlanarak bir bıçak yardımıyla kare kare doğranır. Üzerine bir kâse içerisinde bulunan yoğurt, yumurta ve sıvı yağ karışımı iyice çırpılarak bir yumurta fırçası yardımıyla fırınlanmadan önce hamurun üstünün kızarması ve çıtır olması amacıyla sürülür. Kıymalı ıspanaklı böreğin daha lezzetli olması için üzerine bir tutam çörek otu serpilir. Akabinde 180 derecelik fırında yarım saat kadar pişirilir. Pişen kıymalı ıspanaklı börek, dilimlenerek sıcak sıcak servis edilir. Afiyet olsun. |