Kıymalı Cevizli Börek Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kıymalı Cevizli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Cevizli Börek

Kıymalı cevizli börek, sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilen oldukça lezzetli ve meşakkatli bir börek çeşididir. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen kıymalı cevizli börek, kalori bakımından oldukça yüksek olduğundan dolayı doyurucudur. Kıyma ve cevizin aromasıyla bütünleşen börek, ağızlarda bambaşka bir lezzet olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle çocukların bayılarak tükettiği kıymalı cevizli börek, hazırlanışı emek isteyen bir börek türüdür.

Kıymalı Cevizli Börek Malzemeleri

Hamuru için:
  • 1,5 kg un,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 çay bardağı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz,
  • 2 su bardağı su,
  • Tereyağı

İç Malzemeleri için:
  • 300 gram orta yağlı kıyma,
  • Yarım bardak zeytinyağı,
  • 1 baş yemeklik doğranmış soğan,
  • 3 diş ezilmiş sarımsak,
  • 1 tutam kimyon, yenibahar ve tarçın,
  • 1 tutam karabiber ve tuz,
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz,
  • 1 su bardağı rendelenmiş çedar peyniri,

Kıymalı Cevizli Börek Nasıl Yapılır?

Bir kap içerisine un koyulur, üzerine yukarıda belirtilen ölçülerde sıvı yağ, yoğurt, tuz ve su eklenerek iyice yoğrulur. Bu yoğurma işlemi sırasında hamurun yoğunluğuna göre un veya su eklemesi yapılır. Tam anlamıyla bütünleşerek hamur kıvama gelince üzerine temiz bir bezle örtülerek bir saat kadar şişip mayalanması amacıyla kenarı da bekletilir.

Bu arada bir tava içerisine zeytinyağı koyulur ve yağ biraz kızarınca daha önce iri iri doğradığımız soğan eklenerek kavrulmaya başlanır. Soğan biraz yağ içerisinde yumuşamaya başlayınca bu defa orta yağlı kıyma eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Akabinde kıyma ve soğan bütünleşince üzerine sarımsak, yenibahar, tarçın, tuz ve karabiber eklenerek karışımın baharatlar ile bütünleşmesi sağlanır. Pişmeye yakın bir su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz içi kıymanın üzerine eklenir ve karışım ile bütünleşmesi sağlanarak harcımız hazır hale gelmiş olur.

Artık hamur ve iç karışım hazır bulunmaktadır. Bu defa hamurumuz limon büyüklüğünde toplar haline getirilerek oklava veya merdane yardımı ile açılır. Akabinde altı yağlanmış tepsinin üzerine hamur eklenir, üzerine iç malzememiz koyulur. Sonra tekrardan hamur açılır ve iç malzememiz eklenir. Böylelikle hamur ve iç malzememiz bitinceye kadar bu işlem devam eder. Hazır olan böreğimiz tepside tam anlamıyla hazır olması amacıyla en son el ile tepsinin içine hafifçe bastırılır ve kare şeklinde dilimlere ayrılarak 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 25 dakika kadar pişirilir. Pişmeye yakın fırından çıkartılan böreğin üzerine önceden rendelediğimiz peynir dökülerek 5 dakika kadar daha fırında bekletilir. Bu defa peynir tam anlamıyla eriyip böreğe yapışınca fırından çıkartılır ve servis tabağına iki dilim koyularak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri