Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı lahana sarması, biraz emek isteyen fakat oldukça lezzetli olan bir yemektir. Çoğu insanlar tarafından sevilerek tüketilir. Besleyici ve lezzetli bir yemektir. Özellikle kış aylarında çok sık yapılır, çünkü lahana bir kış sebzesidir. Kermeslerde, kadın topluluklarında, öğlen yemekleri, akşam yemekleri ve beş çayları menülerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir lezzettir. Şimdi, kıymalı lahana sarması yapımına bakalım.

Kıymalı Lahana Sarması Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 250 gram kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Damak tadına göre tuz
  • 2 çay bardağı sıvıyağ

Kıymalı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Kıymalı lahana sarması için ilk olarak lahanaları haşlamak gerekir. Lahanayı haşlamak için üst kısmından bir iki bıçak atılır köküne doğru. Ardından tek tek yapraklarına ayrılır. Çok zedelemeden ayırmak gerekir ki sararken kolay sarılsın. Lahanalar dal dal ayrılıp bir kenara alınır. Büyük bir tencereye su doldurularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine lahanalar atılır ve yumuşayana kadar 10-15 dakika haşlanır. Ardından tencereden alınır ve soğumaya bırakılır. Lahana soğurken iç harcı hazırlanır.İç harcının hazırlanması için bir tavaya soğanlar küçük küçük doğranır. Üzerine sıvı yağ eklenerek soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenir. Eklenen kıyma suyunu salıp tekrar çekene kadar kavrulur. Daha sonra salça eklenir. Salça kavrulunca bulgur ve pirinç yıkanıp tencereye ilave edilir. Ardından nane, biber, kimyon eklenir ve karıştırılır. Damak tadına göre tuzu ilave edilir. Ardından iki su bardağı kaynar su eklenir. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Kapağı kapatılır ve o şekilde dinlendirilir.Bu sırada önceden haşladığımız lahana sarmalık boyutta dilimlenir. Dilimlenen lahanalar bir kenara alınır. İç harç da soğuduysa sarılmaya başlanır. Her bir parçanın içine bir tatlı kaşığı kadar iç konularak sarılır ve tencereye dizilir. Sosu için bir çay bardağı sıvı yağ, bir yemek kaşığı salça ve damak tadınıza göre biraz tuz bir kaseye alınır. Üzerine bir bardak su eklenerek iyice çırpılır. Sarmaların üzerine eklenir. Ardından üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edilir. Sarma ocağa alınır ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Sarmalar pişince bir saat kadar dinlendirilir. Ardından servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Türlü Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Türlü Tarifi ve Malzemeleri